duminică, 24 februarie 2019

OAMENII CARE OTRĂVESC VIEȚI




Sunt oameni pozitivi, și sunt oameni negativi. 
Iar asta nu are nicio legătură cu comportamentul lor.

Nu toți cei care se poartă frumos cu tine sunt pozitivi, benefici pentru tine, pentru energia ta vitală, pentru viața ta.
Așa cum nu toți cei care se comportă altfel decât îți place ție (tu zici că se poartă urât) sunt negativi pentru tine; din contră. 


Dacă am avea înțelepciunea să nu mai judecăm, să nu mai condiționăm, să nu mai catalogăm și să nu ne mai credem buricul pământului având doar pretenții, am vedea că lucrurile pot fi și altfel decât vrem noi să vedem.

Judecăm oamenii după rănile interioare pe care le avem, pe care, în loc să le vindecăm, le acoperim cu programe numite generic EGO.

Dacă cineva ne-a rănit, tot ce ne aduce aminte de acea persoană vom proiecta pe cei pe care îi vom întâlni și care ne reamintesc de traumă. 
Dacă are vocea, sau aspectul fizic, sau gesturile agresorului din trecut, nu mai stăm să ne gândim că omul nu ne-a făcut nimic, și că el vine doar pentru a ne reaminti că am uitat să ne vindecăm; nu, ci ne luăm de acea persoană ca și cum ne-a făcut ceva rău, fără să ne gândim că, de cele mai multe ori, nici nu o cunoaștem. 
Atunci ne certăm, reproșăm și caracterizăm acel om nu așa cum este (că doar nu-l cunoaștem), ci așa cum este cel care ne-a rănit.

Dacă facem așa, noi suntem persoane negative, toxice pentru cei care habar nu au cu ce au greșit.

Că întâlnești uneori asemenea persoane, treacă-meargă.
Dar problema este atunci când ești nevoit să trăiești lângă o asemenea persoană, care spurcă și otrăvește totul în calea ei, considerând că suferința sa interioară o îndreptățește.

Un părinte agresat de celălalt, în loc să plece, rămâne să încaseze „otrava” (că doar ce-o să zică lumea dacă se desparte și, în plus, copilul trebuie să crească cu ambii părinți, indiferent că atmosfera din casă e toxică, contaminată cu negetivitate, nu-i așa?).



O persoană care a trăit în mediu intoxicat cu ură, intoleranță, suferință, doliu neîncheiat, își anulează, la rândul ei, bucuria din viață, încercând să se alinieze la negativitatea în care trăiește. 
În fond, ai două variante: să pleci unde vezi cu ochii, pentru a te salva, sau să rămâi acolo, găsindu-ți scuze și justificându-ți ție neputința prin: „și eu ce să fac?... asta mi-e soarta... asta mi-e crucea!... așa vrea Dumnezeu!...”

Un om pozitiv care conviețuiește sau se întâlnește cu unul negativ, se vede nevoit să plece, pentru a se feri de „furtuna” celuilalt.

Poți opri tu o furtună? Nu; o poți lăsa să se potolească, dar nu este treaba ta să o liniștești. Treaba ta este să îți menții pozitivitatea, lumina, bucuria vieții. E chiar o datorie față de tine.

Furtunile și energia negativă a celorlalți nu este problema ta. 

Un om care rămâne, se contaminează cu aerul toxic al urii adunată acolo. Și așa, încet-încet, preia programul de otrăvire a celorlalți: devine și el toxic pentru bucuria altora. Își va învăța și copilul să facă la fel. Și așa, cu fiecare nouă generație, ura, intoleranța, judecarea celorlalți, devin din ce în ce mai mari. Un om negativ sporește energia negativă colectivă.

Iar la un moment dat, cel de la care pornește totul ajunge să „stăpânească” această „otravă”, și îi va contamina pe toți cei cu care vorbește sau se întâlnește.

Efectele pot fi de la simple amețeli, la dureri de cap sau chiar crize mari de sănătate. Sunt simptome clare de intoxicație.

Dragă om care citești, s-ar putea să-mi spui că da, știi și tu mulți oameni negativi. Doar că, vezi tu, omul toxic nu știe că e toxic, ci se vede bun, cinstit, corect. Și nu se minte.

A te considera bun, nu te face bun. Așa cum, dacă te crezi rău, nu înseamnă că ești așa.


Cum îți dai seama că ești toxic? (nu, tu nu, altcineva)

- Îi vezi pe toți toxici, răi; doar tu ești singurul om așa cum ar trebui să fie toți. 
- Tu ești victima perfectă, și doar despre asta vorbești de câte ori ai ocazia. 
- Vorbești doar despre ceilalți, tu te vezi cel mai cinstit, corect, fără de prihană om de pe fața pământului.
- Peste tot vezi greșeli, și vânezi greșelile tuturor pentru a le arunca în fața „greșiților”.
- Judeci tot și îi judeci pe toți care nu sunt așa cum vrei sau așa cum ești tu, etalon autoproclamat.
- Încerci să pari altfel decât ești în realitate, și îți creezi multe identități; vrei să pari ceea ce nu ești în interior.
- Condiționezi în permanență: toți trebuie să facă și să se comporte cum vrei, când vrei și cât vrei, altfel te înfurii și faci crize; acele furtuni de care pomeneam.
- Emiți într-una judecăți de valoare, considerându-te etalonul („știu eu mai bine!”), iar în funcție de asta, ceilalți sunt „proști, tâmpiți, nimeni nu știe nimic”, etc.
- Emiți sentințe definitive: „cu tine nu se poate vorbi... te crezi deștept/deșteaptă... nu mai am ce discuta cu un om ca tine...”, etc.
- Te consideri deținător al adevărului universal, contrazicând orice și pe oricine, chiar dacă nu ai auzit sau citit decât o singură frază din ce ți se spune; nu ești de acord cu nimeni, și inițiezi discuții și comentarii doar pentru a demonstra că omul nu are dreptate, chiar dacă are. Tu nu știi care e adevărul, și nici nu are importanță pentru tine, din moment ce poți poza în deținătorul lui. 
- Ataci pe toți sau/și te consideri atacat(ă) de toți cei care îndrăznesc să-ți răspundă cu argumente bine fundamentate. Nu are importanță că vorbești chiar despre acea persoană și viața ei, tu știi mai bine cum e și ce gândește.
- Știi mai bine ca oricine ce ar fi bine pentru lumea asta, cum ar trebui să vorbească și să se comporte cu toții pentru a fi bine (a se citi „pentru a-ți face ție pe plac”)
- Schimbi în permanență cercurile de cunoștințe deoarece consideri că nu se ridică la nivelul tău. Adevărul este că cei cu care ai avut conflicte pleacă, să nu-ți mai respire aerul toxic, otrăvitor de suflete, și rămâi singur(ă). Dar tu nu ești de vină, zici tu, doar ceilalți sunt proști.
- Vrei să demonstrezi cu orice preț că ești special(ă), că nu poți fi ca ceilalți; bolile tale sunt altfel decât ale altora, tratamentele tale nu pot fi ca ale celorlalți; tu simți altfel totul și simți nevoia să subliniezi asta de fiecare dată, chiar dacă pe nimeni nu interesează.
- Dacă nu poți fi în centrul atenției în permanență, vei avea grijă să creezi ocazii să o faci prin ceartă, comentarii, divergențe, discuții în contradictoriu.
- Nu te interesează decât să ai dreptate și ca toți să graviteze în jurul tău.

Cum îți dai seama că ești netoxic, benefic? 
- Nu te interesează nimic din cele de mai sus, îți vezi de sufletul tău și de viața ta. Pe bune, nu doar afirmând asta.
- Oamenii sunt atrași de tine, de lumina ta. Doar că cei mai atrași sunt toxicii, care vin să-ți fure bucuria, să-ți șteargă de pe buzele-ți obraznice fericirea, pacea, armonia reflectate în zâmbet.



Cu toții ne dorim să fim pozitivi, benefici. Cu toții afirmăm că suntem. 

Doar că, vezi tu, nu putem fi doar într-un singur fel, ci vom fi și toxici și benefici cu noi și cu ceilalți, în funcție de oglinzile pe care ni le țin oamenii întâlniți.

Se spune că omul pozitiv găsește soluție la fiecare problemă, pe când cel negativ va găsi câte o problemă la fiecare soluție.

Eu sunt toxică pentru unii, dar sunt benefică pentru alții. La fel și tu, cititorule.
Și Iisus a fost și este contestat de unii, ba chiar și Dumnezeu; și atunci cum am fi noi altfel?!

Observă-te, observă-ți reacțiile.
Nu te judeca, nu te blama, acceptă că poți fi otrăvitor pentru unii.
Observă toxicitatea celorlalți, și detașează-te de ea. 
Nu încerca să schimbi pe cineva, nu e treaba ta.
Atragi ceea ce ești, că îți place asta sau nu.

Schimbă-te pe tine, și vei atrage oameni cu aceeași vibrație.

Schimbă-te pe tine pentru a schimba lumea.

Binețe, dragă OM!



dr. Edith Kadar 
Arad, 24 februarie 2019

 *     *     *    *     *     *     * 

Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar. 

 Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației. 

 Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

5 comentarii:

  1. as scrie , dar de ce sa va incarc?! cu aberatiile mele... mai povestesc jurnalului sau unei prietene. nu . nu prea mai am prieteni. ati spus undeva ca bolile copiilor sunt din vina parintilor. se poate. nu inteleg eu cum e cu cancerul la copiii mmici, dar fiul meu are autism, macar nu doare si muncim la asta si usor se recupereaza. muncim zilnic. facem terapie si o sa incepem pianul. chiar muncim. ma enerva la inceput cand medicii ma intrebau daca a fost martor la vreun scandal. sau la vreo intamplare grava- ceva. pai in cazul asta eu trebuia sa fi fost muta definitiv, fiindca ai mei se bateau cu strigaturi si cu geamuri sparte, scandal de scandal. cateva mi le amintesc- s-au despartit in final cam pe la varsta mea de 6 ani. apoi totul a fost roz. va dati seama ca glumesc. si mama mea , cea mai buna mama din lume, mi-a zis mereu ca din cauza mea a divortat- nu suna asta interesant cand eu imi amintesc bataile pe care le lua ea?!. si iea a facut totul pentru mine. cred ca daca nu ma avea pe mine nu ar fi lucrat deloc. ar fi stat undeva intr-un varf de pat. adica nu ar fi lucrat de dimineata pana seara. sa ma tina la scoala. la facultate. iar acum nu-i place nici sotul meu, nici copilul meu. dasr n-o sa zica ca o deranjeaza ca fiul meu tipa, dar o sa vina si o sa inceapa ca nu cumva ii e foame. i-am dat ceva de mancare? de ce nu-l iau in brate? de ce nu fac nimic? un parinte al carui copil are o problema are sa se intrebe mereu daca nu e din vina lui. si eu mereu am facut asta. ca am fumat. dar m-am last cand am aflat de sarcina. daca nu cumva e de la varsta- ca l-am facut la 40 de ani. dar am vazut autism la copii cu parinti de 25, deci nu. cred ca intrebarea mea e numai despre copii. am citit si eu despre multe religii si cred ca multe au sens. poate si reincarnarea - gen Adam si Eva - a lui Rebreanu, nu ca sa ne gasim perechea, dar poate sa ne spalam pacatele. cred ca nu e usor si mai cred ca depinde si de noi daca e greu sau nu. in momentul asta ma simt numai vinovata. cum poate o mama, mama mea, sa toarne atata rautate in mine. sa incerce in halul asta sa ma manipuleze. cand eu nu am 5 ani ci 50. si tot pe mine sa ma doara rautatea ei? povesteati undeva despre o mama care va intreba daca vreti sa-i vedeti copilul si a venit cu un copil de 35 de ani si gandeati ceva rau despre cel de 35 . eu v-as putea povesti ca daca merg cu mama mea pe strada , la cei 50 de ani ai mei, e in stare se-mi spuna ca la 5 ani sa salut. sau vreo alta tampenie. si nu din vina mea. mereu am fost independenta. nu a venit cu mine nici sa ma inscrie la liceu. dar niste chestii in capul ei nu-s ok. bun. eu nu sunt ca ea. daca ea isi pune ceva in cap nu se lasa pana obtine. eu renunt undeva, daca mi se spune nu de destule ori. ca sa-i vina tamplarul sa-i faca un prag a fost de cateva ori la atelier, apoi nu s-a lasat pana nu i-a gasit si locul unde sta. omul nu prea a avut incotro. eu o sa fiu atenta la spatiul personal. si n-o sa insist in halul asta aproape ca as putea spune ca orice ar fi. hai, poate daca ar depinde de asta ceva fantastic de important. dar pragul usii de la balcon?! hai sa fim seriosi! mi-a scos ochii intr-o zi ca ea si-a cumparat apartamentul ca n-a fumat si n-a baut. ok. eu mi-am luat apartament desi am fumat si am baut cand a fost de chef. ghresala vietii mele? ca am fost de acord la rugamintile ei sa cumparam o casa impreuna. chiar am crezut-o . eram gravida si voiam liniste si pace. si numai asta n-am . o sa gasesc si colutia. nu va cer ajutor legat de mama mea, doar sa ma trimiteti legat de greselile sau pacatele mele si boala copilului meu, daca puteti. chiar daca-mi dati bibliografie sau ma indrumati undeva- spre un site, spre orice. sau nu. am auzit vorbindu-se despre constelatiile familiale, credeti ca m-ar ajuta? multumesc oricum pentru tot ce postati. parca imi intra direct in suflet. iar saptamana asta sufletul meu a fost cam chinuit.
    multumesc oricum si pentru tot

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumiri si calde urari de bine...as incerca si o-mbratisare,atat de mult mi-a placut ceea ce am citit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost și sunt toxica,da,recunosc,Edith îți multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost și sunt toxica,da,recunosc,Edith îți multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu sunt toxica pentru unii si benefica pentru alții. Si eu credeam ca nu suntem pe acelasi nivel de constiinta sau vibratie. Acum am inteles. Te iubesc multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Te invit să dai clic pe poză pentru a citi materialul. Mulțumesc.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...