marți, 9 ianuarie 2024

PÂNĂ CE NU VORBEȘTI DESPRE PROBLEMELE TALE, ELE NU DISPAR

SCHIMBĂ-TE PE TINE IAR LUMEA TA SE VA SCHIMBA 

 Nimeni nu va veni să te salveze sau să te schimbe. 
Viața ta este rezultatul deciziilor tale. 
Ești singurul răspunzător pentru ceea ce trăiești acum. 

 *    *    *    *    *    *    * 



Se prea poate să crezi că vorbești despre problemele tale, dar, în realitate, tu spui povestea a ceea ce vrei tu să se creadă legat de problemele tale. Una este ce s-a întâmplat cu adevărat și alta este ce ai înțeles tu din ce s-a întâmplat.

Să zicem că tocmai ai terminat o relație, indiferent de ce natură era ea: personală, profesională, familială. Nu ți-e totuna, și e normal, doar ai investit timp, energie, emoții, sentimente, speranțe, ai proiectat în mintea ta un final mai bun decât cel la care s-a ajuns. Ești furios, frustrat, nemulțumit, agitat, neliniștit, obosit. A apărut o problemă, iar tu nu știi cum să o rezolvi. Vrei ca lucrurile să revină la felul în care au fost înainte să apară ruptura. Corecție: vrei ca tu să revii la liniștea și bunăstarea pe care le-ai avut atunci când (credeai că) totul era în regulă.
Și te apuci să vorbești despre problema ta. Dar ce spui? Ce ai înțeles tu din ce s-a întâmplat. Dacă ai întreba și partea cealaltă, ai avea surpriza să auzi o cu totul altă variantă a poveștii. Vei povesti cât de mult efort și energie ai depus tu în acea relație și cât de nerecunoscător e celălalt, dar nu vrei să auzi că și celălalt a făcut același lucru. Altfel, dar a făcut.
Vei prezenta povestea astfel încât tu să fii personajul pozitiv iar celălalt e lupul cel rău.

Și în loc să stai și să analizezi ce s-a întâmplat cu adevărat, de unde și când a apărut ruptura, îți irosești timp și energie să repeți oricui e dispus să te asculte cum tu ai fost bun, iubitor și dedicat 100% relației, iar celalalt a fost doar un nerecunoscător care a profitat de bunătatea ta.
Ți se pare cunoscut? La câte persoane le-ai spus aceeași poveste și ai așteptat reacțiile de susținere pentru tine și de dezaprobare pentru cel/cea care te-a făcut să suferi?

De câte ori nu ai spus ceva la genul „ehe, dacă aș avea cui să povestesc despre problema mea, aș povesti!“. Și cum îți dai seama că persoana este potrivită să te asculte? După ce criterii apreciezi asta? După forma nasului sau după ce? Nu, când spui sau gândești așa, aștepți să vină cineva să te întrebe „vai, dar ce ți s-a întâmplat, cu ce te-au supărat oamenii răi, OM bun și minunat?“.
Sau poți spune „uneori doare atât de tare încât nu poți spune nimic!“. Mda, deci preferi să ții în tine durerea, dar ai grijă să spui celorlalți de durerea de nepovestit. Păi ce mai povestești tu dacă îți rezolvi problema? Cum mai atragi atenția asupra ta?

Adevărata poveste implică și ce ai făcut tu, sau ce nu ai făcut. Nimeni nu te părăsește dacă ai fi atât de perfect pe cât vrei să pari. Și tu ai partea ta de vină în tot, și aia te bântuie, aia te neliniștește chiar dacă nu îți dai seama.

Atragem în viață oameni oglinzi, indiferent că îți convine asta sau nu, că accepți sau nu. Omul acela are menirea de a-ți arăta unde ai de lucru cu tine. Cât timp refuzi să te uiți și în ograda ta și arăți doar spre ceilalți, vei întâlni aceeași tipologie de oameni și vei trăi aceleași întâmplări până ce te hotărăști să fii sincer și să spui și partea ta de poveste. Știi cum e vorba aceea: dacă lași capra să spună povestea, lupul va fi întotdeauna personajul negativ.

Povestea adevărată și întreagă este de ce ai atras în viața ta asemenea oameni, aceste situații, și ce ai de învățat din ce ți se întâmplă.

Cât timp nu vrei să vorbești despre tine ca oglindă a celuilalt, vei trăi în minciună. Problemele nu dispar, ci se amplifică. Și ai două optiuni: o dai înainte cu victimizarea și te vei îmbolnăvi, sau îți asumi responsabilitatea, te eliberezi și te vindeci.

Cam asta este tema Lunii noi în Capricorn, moment ce se va produce joi, 11.01.2024, și a cărui efect de curățare va ține minim 6 luni.

Mai multe despre acest subiect incomod pentru cei cu mentalitatea de victimă voi vorbi în cadrul unei emisiuni ce se va transite live marți, 09.01.2024 de la ora 20.30 pe pagina mea Facebook (https://www.facebook.com/events/701209968745089) și pe canalul meu YouTube (https://youtube.com/live/5TSSkpK_w4o). Te aștept cu drag.

Binețe, Om curajos, care vrei să ieși din minciună!

Edith Elisabeta Kadar
Arad, 09.01.2024


 * * * * * * * 

 Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar. 

 Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației. 

 Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...