joi, 21 octombrie 2021

SPUNE-MI CE RELAȚII AI CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI

SCHIMBĂ-TE PE TINE IAR LUMEA TA SE VA SCHIMBA 

 Nimeni nu va veni să te salveze sau să te schimbe. 
Viața ta este rezultatul deciziilor tale. 
Ești singurul răspunzător pentru ceea ce trăiești acum. Ne-am obișnuit să avem păreri despre oamenii pe care îi întâlnim sau despre care auzim. Putem spune că sunt frumoși, deștepți, că ne face plăcere prezența lor, sau că sunt proști, inculți, tâmpiți, nebuni, etc. 
Dar oare părerea pe care o avem despre semeni dă calitatea relațiilor sau calitatea relațiilor stabilește părerea despre cei din jur?
Ce ne face să spunem despre oameni că sunt așa cum îi descriem? Cât de bine îi cunoaștem pe acei oameni încât să formulăm păreri tranșante, sigure, fără de tăgadă? 

Când spunem că cineva e prost sau tâmpit sau incompetent, pe ce criterii ne bazăm? Cât de des i-am văzut pe acei oameni că știm că nu mai merită nicio șansă sau că trebuie condamnați definitiv? Care este etalonul după care stabilim că cineva este într-un anumit fel? E prost față de cine? E gras(ă) în comparație cu cine? E bătrân(ă) comparativ cu ce sau cine? 
Și de unde împrumutăm aceste criterii de apreciere? Cine ne-a învățat să vedem doar frumosul sau doar urâtul din cei întâlniți? Și oare de ce nu putem vedea că părerile pe care ni le formăm sunt, de cele mai multe ori, învățate de la alții ca niște programe de viață și că nu sunt ale noastre?

Și dacă oamenii sunt așa cum îi catalogăm, ce calitate au relațiile pe care le stabilim cu ei? 

Atenție! Când spun RELAȚII nu mă refer doar la cele de cuplu, ci la tot ce înseamnă interacțiune umană. 

Ce ne face atât de siguri că un om este DOAR așa cum l-am descris și nu altfel? E convenabil? Astfel putem da vina pe calitatea „slabă” a oamenilor ce ne calcă pragul vieții? 
Și ce spune despre noi faptul că avem doar vorbe urâte și aprecieri negative față de ceilalți? Ne face asta mai speciali? Suntem noi mai buni dacă toți ceilalți sunt răi sau proști? Cât de pozitivi și de iubitori suntem (CU ADEVĂRAT!) dacă nu putem vedea decât negativul și urâtul din celălalt?

Părerea pe care ne-o facem despre ceilalți dictează calitatea relațiilor pe care le stabilim. 
Dacă ceilalți sunt plini de defecte în ochii noștri, cât de armonioase pot fi relațiile fie ele de colegialitate, prietenie, vecinătate, familiale sau de cuplu?
Dacă celălalt e urât, gras și leneș (de exemplu), cât de frumoși putem fi noi pe dinăuntru? 

Cum am putea noi vedea altceva la celălalt decât ceea ce este în interiorul nostru? Dacă noi ne credem frumoși, deștepți și talentați, cum se face că nu putem vedea și la alții cu ceea ce ne lăudăm noi? E posibil să denigrăm pe toată lumea ca să nu ne mai fim singuri în devalorizarea pe care o simțim?

Calitatea relațiilor de orice fel din viața noastră reflectă calitatea pe care simțim în adâncul nostru că o avem (dar o ascundem, de cele mai multe ori).

Relațiile tensionate oglindesc tensiune interioară permanentă. 
Relațiile toxice reflectă toxicitatea din noi.
Relațiile armonioase arată armonia la care am ajuns la un moment dat. 

Relațiile sunt adevărata noastră oglindă. 

Mai multe despre acest subiect voi povesti în cadrul unei emisiuni transmisă în direct vineri, 22 octombrie 2021 pe canalul meu YouTube (https://youtu.be/10pSSzq3zrQ) și pe pagina mea Facebook, (https://www.facebook.com/edith.kadar/posts/10221827341298346) cu începere de la ora 20.30 (ora României).
Această emisiune este o avanpremieră la atelierul pe care îl voi susține la acest sfârșit de săptămână online. Detalii aici: https://alexaevent.ro/evenimente/relatiile-calea-spre-cunoastea-de-sine-cu-dr-edith-kadar-seminar-online/.

Te aștept cu drag. 

Binețe, Om înțelept!

Edith Kadar
Arad, 21 octombrie 2021


 
 *     *     *     *     *     *     * 

 Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar. 

 Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației. 

 Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...