luni, 6 iunie 2016

9 FRUCTE CE SE POT FOLOSI PENTRU A ÎNLOCUI MEDICAMENTELE

Nu trebuie să schimbăm lumea; trebuie doar să ne schimbăm pe noi. 
Şi vom constata cu surprindere că cei din jurul nostru se schimbă împreună cu noi. 

 Sunt răspunzătoare pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce crezi tu că ai înțeles 

 *     *     *     *     *     *     *"Fie ca hrana să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare" - Hippocrate

Şi dacă părintele medicinei ne-a dat acest sfat încă din anii 400 î.Hr., ce scuză am avea noi, "civilizaţii", să nu îl ascultăm?

Se pare că acest sfat e luat, mai degrabă, în derâdere de mulţi; dar noi le respectăm alegerea de a se otrăvi, încet dar sigur, atât cu mâncăruri ieftine, dar în cantitate mare, cât şi cu "salvatoarele" medicamente de care eu, medic, nu am auzit să fi vindecat definitiv vreo boală, ci doar să-i fi ţinut pe oameni dependenţi, pe viaţă.

Unii spun „trăiesc ca să mănânc”, în timp ce alții au înțeles că adevărul și sănătatea „stau” în altă parte și spun „mănânc pentru a trăi”.

Pentru cei care au înţeles că hrana e mai mult decât un proces simplu de masticare, propun un subiect (zic eu) interesant.

O parte din textul de mai jos este tradus, iar o parte conține completări făcute din ceea ce am învățat, recomand și aplic.


Îți sugerez, deci, ca înainte de a te apuca de citit, să pornești muzica, pentru a te însoți printre rândurile citite.


Binețe, cititorule!

Când omul se îmbolnăvește, fuge la medic și așteaptă ca acesta să îi prescrie rețeta minune care să îl pună pe picioare în doi timpi și trei mișcări.
De cele mai multe ori se folosesc antibiotice din plin, fie că prescrierea lor este justificată sau nu.

Dar, mai nou, în epoca internetului, mulți își culeg informațiile de pe internet, și le aplică fără discernământ în tratamentul propriu sau în al persoanelor apropiate.
În loc să aibă doar un caracter informativ, „medicina de (pe) internet” a ajuns o știință de sine stătătoare, aplicată cu mare fală de un număr din ce în ce mai mare de oameni.

Adevărata medicină implică PREVENȚIA oricăror boli.
Dacă ai grijă la stilul de viață, de gândire, de alimentație, bolile ar putea fi ocolite, evitate, prevenite.

Din păcate, pentru mulți, prevenția este doar o pierdere de timp și a devenit nesemnificativă pentru cei care se închină la atotputernicul „zeu” medicamentul.

„O viață am, de ce să nu fac ce vreau?”, aud foarte des.
Da, desigur, poți face ce vor mușchii tăi, dar ești pregătit(ă) să plătești prețul?

Prevenția implică să acorzi atenție traiului tău, stilului de viață și gândirii tale.
Dacă crezi că acestea sunt o pierdere de vreme pe motiv că „mai devreme sau mai târziu tot o să murim”, nu-ți mai pierde vremea să mai citești.
Îți mulțumesc de vizită, dar acum du-te înapoi la viața ta, și fă ce știi pentru a muri mai devreme, copleșit de boli.

Pentru cei care știu că pot să moară cât mai târziu, și aleg bucuria vieții, vă spun lectură plăcută în continuare.

Iată 9 fructe ce, consumate constant, pot ajuta în prevenția și tratamentul bolilor:


1.-CAISELE :


-conţin beta-caroten cu rol în stoparea acţiunii radicalilor liberi de a distruge organele interne, şi de a susţine sănătatea ochilor. 

În corp, beta-carotenul formează vitamina A, foarte importantă în prevenirea apariţiei celulelor canceroase, în special la nivelul pielii. Caisele sunt foarte utile în reducerea înfecţiilor de piele sau a altor probleme de la acest nivel. 
Sunt o sursă excelentă de fier şi potasiu. Fresh-ul din frunze de caise este foarte bun pentru boli ale pielii, aplicându-se local în scabie (râia), eczeme, arsuri solare sau mâncărimi secundare frigului.
Caisele au efect alcalinizant în interiorul corpului. Ele ajută digestia dacă sunt consumate înainte de mâncare. Au efect uşor laxativ şi sunt foarte benefice în tratamentul constipaţiei.
Sucul obţinut prin stoarcere şi amestecat cu glucoză sau miere dă o băutură răcoritoare şi liniştitoare în caz de febră, care potoleşte setea şi ajută la eliminarea deşeurilor toxice ale organismului.

Un singur fruct conţine 17 calorii, 1 gram de carbohidraţi şi niciun gram de grăsimi.

Caisele sunt utile pentru păstrarea sănătăţii ochilor, stomacului, ficatului, inimii şi sistemului nervos datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale.

SFAT : Încercaţi să cumpăraţi caise cât sunt încă tari (verzi), deoarece atunci când  devin moi, aceste fructe îşi pierd calităţile nutritive.
     

2.-AVOCADO


-Acidul oleic şi grăsimile nesaturate conţinute de acest fruct au rolul de a scadea nivelul de colesterol şi de a creşte cantitatea de lipoproteine de mare densitate (HDL). Pe lângă acestea, avocado mai conţine o mare cantitate de celuloză, fier şi vitamina C. 

Avocado, alături de uleiul de măsline extravirgin și de nuci, conține acizi grași mononesatorați, cu un efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare și a problemelor cerebrale.

Avocado seamănă cu un uter care conține „sâmburele” vieții; consumul constant al acestui fruct previne și ajută în tratamentul bolilor de natură ginecologică.

Un avocado are 81 de calorii, 8 grame de grăsimi şi 3 grame de carbohidraţi. Pentru a accelera coacerea, se pune fructul într-o pungă de plastic alături de un măr sau o banană.

SFAT : Încearcă să înlocuieşti maioneza cu bucăţi de avocado. 

3.-ZMEURA


-conţine acidul elagic, care opreşte înmulţirea celulelor tumorale, vitamina C şi scade nivelul de colesterol şi probabilitatea apariţiei de boli cardio-vasculare. 
Bogată în vitamina C, acid folic, fier şi potasiu, zmeura asigură o cantitate mare de fibre alimentare insolubile (datorită acelor mici seminţe), dar şi solubile (pectina), cu rol în controlul nivelului de colesterol.
Zmeura conţine o cantitate importantă de celuloză. Deoarece fierberea nu distruge aceşti compuşi, şi gemul făcut din aceste fructe este foarte benefic. Zmeura este unul din puţinele fructe ale căror consum nu afectează nivelul glicemiei.

Datorită conținutului în minerale și flavonoide, zmeura este un excelent imunostimulator, ajutând în prevenirea inflamațiilor de orice fel.

Zmeura are un efect benefic și asupra aparatului genital feminin.

Un pahar de zmeură are 60 de calorii, 1 gram de grăsimi şi 8 grame de carbohidraţi.

SFAT : o mască naturală făcută din zmeură asigură protecţia împotriva razelor solare. Prezenţa antioxidantului vitamina C asigură acoperirea petelor sau a decolorării pielii, apărute odată cu vârsta, precum şi a ridurilor mici.

4.-MANGO-un fruct de mărime medie conţine 57 miligrame de vitamina C, adică necesarul zilnic, şi asigură prevenirea artritei, vindecarea rapidă a rănilor şi o funcţionare optimă a sistemului imunitar. 
Gravidele şi cei cu anemie sunt sfătuiţi să consume aceste fructe în mod regulat. Ajută, de asemenea, la combaterea acidităţii gastrice şi a problemelor digestive. 

Mango mai conţine şi vitamina A, vitamina B6, vitamina K, potasiu, calciu, fier. bune (prin vit. A), o stare de calm (vit.B6), previne hemoragiile și fragilitatea capilară (prin vit. K), și previne hipertensiunea arterială și bolile cardiace (prin conținutul ridicat în potasiu)

Consumul constant de mango asigură o vedere și o sănătate a pielii
Un fruct are 135 de calorii, 1 gram de grăsimi şi 4 grame de carbohidraţi.

SFAT : anumite varietăţi de mango nu se fac roşii, portocalii sau galbene. În cazul în care se cumpără varietatea verde, se verifică dacă este copt prin mirosul dulceag. Dacă se cumpără necoapte, se pot pune într-o pungă de hârtie într-un loc cald, unde se coc în 1-2 zile.

 5.-CANTALUP (PEPENE GALBEN)


-jumătate de fruct conţine 117 miligrame vitamina C, adică doza dublă necesară zilnic, şi beta-caroten, cu rol în stoparea acţiunii dăunătoare a radicalilor liberi asupra structurii interne a organismului. 
Conţine, de asemenea, 853 miligrame de potasiu, adică de două ori mai mult decât o banană, acest mineral având rol important în scăderea tensiunii arteriale.
Cantalupul conţine antioxidanţi cu rol important în combaterea bolilor inimii, a hipertensiunii arteriale, diabetului, cancerului, îmbătrânirii,etc. 
Este o sursă excelentă de potasiu, vitamina B6, fibre şi niacină (vitamina B3, cu rol în probleme ale pielii, ale mucoaselor şi în sănătatea nervoasă)

Jumătate de cantalup are 97 de calorii, 1 gram de grăsimi şi 2 grame de carbohidraţi.

Are efecte benefice în artrită, obezitate, febră, reumatism, boli dermatologice (ale pielii), hipertensiune arterială, balonări abdominale şi ale stomacului, şi în multe alte boli.

SFAT : când alegeţi cantalupul, căutaţi  să fie cât mai copt, deoarece cu cât este mai copt, cu atât este mai mare nivelul de antioxidanţi.

6.- AFINELE


– ajută la combaterea infecţiilor vezicii urinare, oprind înmulţirea bacteriilor. 
Sucul de afine poate fi de folos la inhibarea agregării bacteriene care duce la apariţia plăcilor de tartru dentar şi, în conformitate cu teste efectuate in vitro, s-a sugerat că proantocianidele (flavonoizi cu rol antioxidant) conţinute au o importantă acţiune anti-carcinogenică (anti-cancer). 
Mulţi specialişti şi cercetători din domeniul medicinei spun că acidul chinic, abundent în afine, împiedică dezvoltarea litiazei renale (pietre la rinichi).

Cercetări recente au arătat că afinele şi produsele pe bază de afine conţin o importantă cantitate de antioxidanţi şi alţi fitonutrienţi cu rol protector împotriva bolilor de inimă, a cancerului, etc. â
Consumul regulat, pe parcursul câtorva luni, a sucului de afine, poate distruge definitiv bacteria Helicobacter pylori, cauzatoare a ulcerului şi cancerului gastric. De asemenea, prin consumul zilnic al acestei băuturi, creşte nivelul de HDL (colesterol bun) şi scade nivelul de LDL.

Afinele sunt cunoscute pentru efectul de scădere al glicemiei (zahărul în sânge), de îmbunătățire a vederii (prin conținutul de vitamină A) și de refacere a florei intestinale (fiind excelent în diareea acută).

O cană de suc de afine are 144 de calori. Nu conţine grăsimi şi carbohidraţi.

SFAT : consumaţi juice de afine 100% natural, în care adăugaţi apă, dar nu puneţi zahăr.

7.- STAFIDE


-aceste mici perle reprezintă sursa principală de fier, care ajută la transmiterea oxigenului la nivel de ţesuturi. 
Fitonutrienţii, precum şi acidul oleanolic prezenţi în stafide au rol important în menţinerea sănătăţii dinţilor şi gingiei. Având proprietăţi antioxidante, stafidele contribuie la menţinerea curăţeniei şi a fluidităţii sângelui, dar şi la menţinerea densităţii osoase, fiind asociate cu riscul scăzut în apariţia osteoporozei la femei. Studii efectuate arată că stafidele conţin şi alţi nutrienţi cu rol protector împotriva bolilor cardiace şi a cancerului de colon.

Jumătate de cană cu stafide conţine 218 calorii şi 3 grame de carbohidraţi. Nu conţin grăsimi.

SFAT : stafidele sunt o sursă excelentă de fibre, fiind indicate în caz de constipaţie. Se pot fierbe în apă, iar apoi se strecoară şi se bea lichidul. Încercaţi să adăugaţi stafide la cerealele de la micul dejun.8.-SMOCHINE

-reprezintă o sursă bogată de potasiu şi carbohidraţi, dar şi de vitamina B6, responsabilă de producerea serotoninei, „hormonul fericirii” ; scad nivelul de colesterol.

Smochinele se numără printre cele mai vechi fructe cultivate de om.

O smochină are 37-48 de calorii, 2 grame de carbohidraţi şi 0 grăsimi. Conţine multă fructoză, minerale şi fibre, precum şi un nivel ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru şi mangan. Smochinele uscate conţin 250 mg de calciu per 100 mg fruct, în comparaţie cu laptele, care conţine doar 118 mg calciu.

Datorită conținutului în acizi grași omega 3 și 6, smochinele sunt excelente în menținerea greutății corporale optime, ajutând la eliminarea grăsimii din țesuturi.
De asemenea, datorită conținutului în fibre, smochinele sunt foarte indicate pentru a menține un tranzit intestinal optim și a preveni constipația.

Smochinele uscate au conţinut de aproximativ 60% zahăr, vitamine şi mulţi alţi nutrienţi, spunându-se că oamenii ar putea trăi fără probleme hrănindu-se doar cu aceste fructe.

SFAT : consumaţi smochine uscate ca şi gustare energizantă. Pentru un plus de savoare, adăugaţi câteva nuci precum şi miere de albine.


9.- LĂMÂI


- conţin limonen (ulei esenţial) şi vitamina C, cu rol important în prevenirea apariţei cancerului. E bine să ştiţi că citricele sunt foarte benefice pentru piele, oase şi inimă, dar şi pentru vedere şi menţinerea bunei dispoziţii

Are puţine calorii, nu conţine carbohidraţi şi grăsimi.

Un pahar de apă plată în care este stoarsă o lămâie, consumat în fiecare dimineață pe stomacul gol, poate face minuni pentru organism. Alcalinizează pH-ul corpului, detoxifică sistemul limfatic și pielea, întărește imunitatea, favorizează digestia și ajută la eliminarea kilogramelor în plus din corp.
Apa trebuie să fie călduță, aproape de temperatura corpului.

Fiind un foarte bun detoxifiant, lămâia este excelentă și în tratamentul acneei, zeama de lămâie aplicată direct pe pielea feței și lăsată peste noapte având un efect extraordinar.

Dacă la apa cu lămâie se adaugă și miere de albine, se obține nu numai un energizant pentru organism, ci și o soluție pentru tratarea eczemelor (aplicare locală).


*    *    *    *    *    *    *

Consumul fructelor și a legumelor implică și puțin realism: prevenția este o acțiune permanentă, nu doar atunci când te afli în criză, ți-e rău sau ești bolnav(ă).

Dacă te afli printre cei care consideră carnea ca fiind „cel mai bun fruct și cea mai bună legumă”, îți reamintesc că ea lasă multe reziduuri în intestin, gunoaie, care rămân lipite de pereții tractului digestiv, ducând, în timp, la mari probleme: acumulare de toxine, oboseală accentuată, lipsa chefului de viață, etc.

Consumă cu regularitate fructe și legume pentru a menține sănătatea sistemului care hrănește întregul corp - digestia - la un nivel optim.

Și cum aș putea încheia decât reamintindu-ți ce a spus Hippocrate: "Fie ca hrana să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare" 

Binețe, dragă cititorule, și mare mulțumire de însoțire prrintre rânduri!


(traducere și adaptare dr. Edith Kadar)

Arad, 05.12.2012
(revizuit la 06.06.2016)


BIBLIOGRAFIE :


*    *    *    *    *    *    *

Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar.
Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației.  
(http://vibratiavindecarii.blogspot.com/2016/06/9-fructe-ce-se-pot-folosi-pentru.html)

Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...