marți, 31 mai 2016

VINDECAREA CELOR ȘAPTE CHAKRE CU AJUTORUL PLANTELOR

Nu trebuie să schimbăm lumea; trebuie doar să ne schimbăm pe noi. 
Şi vom constata cu surprindere că cei din jurul nostru se schimbă împreună cu noi. 

 Sunt răspunzătoare pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce crezi tu că ai înțeles 


 *     *     *     *     *     *     *Binețe, dragă cititorule!
Astăzi te invit să facem o mică abatere de la obișnuință. De această dată îți prezint un text care nu este creația mea, ci doar l-am tradus și adaptat.

În munca mea zilnică de medic și terapeut obișnuiesc să recomand pacienților produse din plante. Fie că sunt sub formă de ceaiuri, tincturi, creme, unguente, capsule, comprimate sau drajeuri, leacurile din plante își fac treaba extraordinar, ajutând la recăpătarea stării de bine pe care omul a pierdut-o sau rătăcit-o puțin.

În căutările mele de a afla răspunsuri legate de boală și de sănătate, am ajuns să studiez tot ceea ce mi se părea că mă putea ajuta să înțeleg această creație uluitoare, corpul uman. Mi-am dat seama rapid că tratând doar fizicul nu se ajunge la niciun rezultat durabil. Trebuia să mai fie ceva, dar ce?

Așa am descoperit chakrele, meridianele energetice, câmpurile, aura, astrologia, biorezonanța și Noua Medicină Germanică, și mi-am dat seama că esența este aceeași: omul este un tot unitar și nu putem trata doar un singur aspect - fizic, psihic, mental, energetic, spiritual - și să le ignorăm pe celelalte.

În căutările mele am descoperit două texte care mi se par importante, pe care le-am tradus și le-am unificat în unul singur pentru a-l aduce în fața voastră și a-l prezenta întru informare.

Nu uita să pornești muzica, pentru a-ți ține companie pe drumul croit de cuvinte. Iar dacă îți place sau nu, dă-mi de veste, rogu-te.

Lectură plăcută!*    *    *    *    *    *    *
Plantele au fost folosite de mii de ani pentru a trata diferite boli, a câștiga înțelepciune și pentru a ne ajuta să ne conectăm la natură. Există manuscrise datate din 2500 Î.C. în care sunt descrise diferite plante și proprietățile lor vindecătoare. În India există câteva manuscrise  vedice (Vedas) în care sunt menționate tratamente ale bolilor cu ajutorul ierburilor și a plantelor.

Plantele au o frecvență de vibrație acordată la corpul și psihicul uman. Aceste calități vibraționale ale plantelor pot ajuta la echilibrarea, vindecarea și energizarea celor șapte chakre principale ale omului. Componentele plantelor interacționează cu sistemul nostru energetic, îndepărtând toxinele din sânge, îmbunătățind circulația sanguină și reglând nivelul de oxigen din țesuturi.

Dacă am ști să folosim în mod corect ierburile, ne-am putea menține echilibrul mintal, fizic și sufletesc.
Chakrele sau centrii energetici acționează ca niște mici filtre ce fac legătura între corpul fizic și lumea înconjurătoare, permițând intrarea energiei universale și ieșirea ei din câmpul energetic subtil. Părinții și grupurile sociale de care aparținem ne inoculează credințe ce ajung să fie depozitate în acești centri energetici. Gândurile altor oameni, emoțiile și proiecțiile pot sta în calea propriului nostru adevăr. Informațiile stocate la nivelul chakrelor ne ajută să învățăm și să ne dezvoltăm.

Lucrul cu aura și cu centrii energetici poate fi considerat o formă de medicină preventivă. Conectarea conștientă la câmpul nostru energetic ne permite să amplificăm gândurile și emoțiile pozitive, dar și să le curățim pe cele negative înainte ca ele să ne afecteze sănătatea.

Fiecare chakră ne ajută să trăim diferite experiențe.

Iată câteva plante folosite în echilibrarea celor șapte centri energetici ai corpului.

Prima chakră, chakra rădăcină - MULADHARA

Este localizată la baza coloanei vertebrale. 
Ne conectează la Pământ, de unde primim nutrienții esențiali pentru supraviețuire și unde se deversează toxinele eliminate din corp.


Una din cele mai importante lecții pe care le avem de învățat cât ne aflăm în corpul fizic este cum să rămânem conectați, în mod conștient, la sufletul și sinele noastru spiritual, în timp ce avem grijă de aspectul fizic. Pentru mulți dintre noi este foarte greu să rămânem ancorați sau împământați.

O parte importantă a planului divin de viață armonioasă pe această planetă este acela ca majoritatea medicamentelor de care avem nevoie să poată fi cultivate natural, să crească ușor și să poată fi găsite în orice grădină.  

Chakra bază – MULADHARA – nu numai că ne asigură împământarea fizică, dar ne asigură și ancorarea temporală, menținându-ne în momentul prezent.

O chakră a bazei dezechilibrată poate duce la apariția de probleme la nivelul picioarelor, tălpilor, rectului, zonei sacro-coccigiene a coloanei vertebrale, a sistemului imunitar, la depresii și deficiențe autoimune.


Rădăcina de PĂPĂDIE – ne ajută să rămânem conectați, în mod conștient, la corpurile noastre, și să realizăm alinierea, sincronizarea și manifestarea scopului sufletesc. Foarte utilă în special în această perioadă de schimbări economice care ne pot atrage în haosul lumii exterioare, rădăcina de păpădie ajută la eliminarea frustrărilor și menținerea concentrării pe drumul pe care îl avem de urmat. 

Are proprietăți extraordinare în tratamentul depresiei, a problemelor de colecist (fiere) sau a hipertensiunii arteriale. Combinată cu alte rădăcinoase: morcovi, cartofi, păstârnac, ridichi, ceapă și usturoi, rădăcina de păpădie poate avea un efect de liniștire al chakrei întâia, Muladhara.

A doua chakră, sacrală – SWADHISTHANA

Este localizată sub ombilic, între cele două ovare la femei și aproape de prostată la bărbați.

Conferă empatie, creativitatea pură, atenție, expresia senzualității neumbrită de ego.


Când chakra este echilibrată, există o comunicare și o intimitate excelentă cu partenerul(a). De asemenea, se trasează limite sănătoase în relații, împiedicându-se empatizarea excesivă cu alții până la nivelul de a fi răniți sau a ajunge confuzi în legătură cu noi și cu alegerile noastre. Să ne relaxăm și să ne amintim că jocul vieții poate fi foarte amuzant!

Când acest centru este blocat, pot apărea dezechilibre alimentare, probleme ale căilor urinare și organelor genitale, dureri de cap ocazionale, febră și dezechilibre emoționale.

Gălbenelele (Calendula) – este o plantă ușor de cultivat, iar consumul ceaiului din această plantă ajută la creșterea creativității în toate domeniile vieții.

Gardenia – este o altă plantă extrem de utilă pentru chakra sacrală. Se poate utiliza rădăcina și uleiul obținut prin presare, precum și floarea, aceasta având efect de liniștire a simțurilor, ceea ce îi conferă statutul de plantă a fericirii.


Lemnul de santal – ajută la vindecarea multor forme de infecție și stimulează regenerarea celulelor. Se poate aplica uleiul de santal direct pe corp înainte de a face duș, sau se poate folosi ca aromoterapie în casă.

Coriandrul, feniculul, lemnul dulce, scorțișoara, vanilia, roșcovele, ardeiul, semințele de susan, semințele de chimen – sunt alte plante benefice pentru chakra a doua, sacrală.

A treia chakră, a plexului solar – MANIPURA

Este centrul puterii emoțiilor și al controlului de sine pozitiv. 

Atunci când apare o  situație în care ne simțim neputincioși, putem simți o tensiune sau un „nod” în stomac. Oamenii care trăiesc lăsându-i pe alții sau altceva din exterior să le hotărască viața, pot ajunge la ulcere digestive în plan fizic. Majoritatea bolilor își au originea în probleme emoționale nerezolvate care încetinesc sau opresc curgerea energiei vitale și influențează regenerarea celulară.

Dacă chakra este blocată, avem tendința de a ne simți nedemni, că nu merităm nimic, și cu o stimă de sine foarte scăzută. Starea emoțională tinde spre depresie și anxietate. 

Apare tendința de a ne îndoi de orice și de a nu avea încredere în ceilalți, ceea ce atrage după sine o sumă de probleme la nivel fizic: digestie deficitară, ulcer, diabet, boli ale ficatului și rinichilor, anorexia (lipsa poftei de mâncare), bulimia (mâncatul în exces) și chiar tumori intestinale.

Pentru a debloca energia se poate utiliza  lavanda, nalba mare, bergamotul sau/și  uleiul de rozmarin.

Bergamotul este un fruct benefic pentru tractul digestiv, având rol de accelerare a digestiei și scăderea tensiunii în pereții intestinali.

Locuitorii din zona mediteraneană consideră rozmarinul o plantă esențială pentru funcționarea optimă a stomacului și intestinelor. Se poate utiliza fie ca frunze adăugate în mâncare fie ca ulei adăugat la gătit.

Nalba mare – relaxează, de asemenea, chakra a treia și scade eforturile noastre de a controla viața. Relaxează mușchiul diafragm și ajută la normalizarea respirației, iar acest lucru aliniază acțiunile noastre la planul divin prevăzut pentru fiecare. Atunci când simțim că vrem să grăbim finalizarea unei situații sau a unui plan, sau că suntem prea implicați în rezolvarea acestora și nu mai vedem rezultatul, un ceai sau câteva picături de tinctură de rădăcină de Nalbă mare ne ajută să renunțăm la dorința de a controla prezentul, și de a-l accepta așa cum este.
Alte plante cu efect benefic asupra centrului puterii sunt: anasonul, țelina, scorțișoara, lăcrămioara, menta, ghimbirul, melisa (roinița), turmericul, chimenul, fenicul.

Chakra a patra, a inimii – ANAHATA

Este centrul iubirii, al compasiunii și al iertării, locul în care se întâlnesc și se integrează energiile joase de la primele trei chakre cu energiile înalte ale centrilor superiori.
Pe măsură ce ne deschidem centrul inimii, energiile cosmice superioare și energiile telurice inferioare se întâlnesc în inimă, ies prin brațe și ajută la manifestarea sentimentelor de iubire. Echilibrul între energia primită și cea dată arată o chakră a inimii deschisă.

Când ANAHATA este blocată, ne simțim deconectați de la ceea ce ne înconjoară și întâmpinăm greutăți în a ne iubi pe noi și pe ceilalți. 

La nivel fizic apar probleme de circulație periferică, lipsă de empatie (înțelegere) la nivel emoțional și lipsă de devotament la nivel spiritual.

Multe probleme legate de iubire, suferință, ură, furie, gelozie, frică de trădare și de singurătate, dar și de abilitatea de a ne vindeca pe noi și pe ceilalți sunt legate de chakra inimii.

Măceșul, sub formă de ceai sau tinctură, poate crește încrederea în viață și ne încurajează să avem încredere în a ne asculta inima. Ajută și la întărirea, în plan fizic, a inimii și a vaselor de sânge. Se poate purta un săculeț cu fructe de măceșe în zona inimii, iar asta ajută la conectarea persoanei la aspectele sufletești ale relațiilor și nu pe diferențele de personalitate, ceea ce crește forța iubirii.


Piperul Cayenne, iasomia, trandafirul, lavanda, maioranul, busuiocul, salvia, cimbrul, coriandrul, pătrunjelul sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea inimii.

Chakra a cincea, a gâtului – VISHUDDHA

Este responsabilă pentru exprimarea de sine și comunicare.

Când funcționează corect, vorbirea devine plină de înțelepciune, de o vibrație înaltă, ajutându-ne să ne comunicăm clar intențiile.


Cu toții ne-am simțit, uneori, oprimați atunci când nu ne-am putut spune părerea sau expune adevărul nostru. Acesta este semnalul de blocaj al centrului comunicării.

O chakră a gâtului dezechilibrată duce la probleme de tiroidă și laringite la nivel fizic, la dependență emoțională în plan emoțional, la o gândire neclară în plan mental și la nesiguranță la nivel spiritual. 

În această situație putem vorbi fără a gândi ce spunem și avem probleme în a ne exprima în mod natural. Tot aici apar și stările de nervozitate, fricile și anxietățile.

Trifoiul roșu (floarea) ușurează comunicarea și exprimarea de sine. O cană din acest ceai poate debloca emoțiile și gândurile care așteaptă să fie exprimate.


Când vrei să-ți îmbunătățești comunicarea cu partenerul(a), copiii sau cu colegii de muncă, consumă împreună cu ei ceaiul din această floare. Astfel, emoțiile îngropate adânc în așteptarea cuvintelor care să le elibereze sunt puse în mișcare. Florile de trifoi roșu cresc peste tot, în iarbă, în zonele de câmpie, putând fi la îndemâna oricui să le culeagă. Pot fi consumate fie ca atare, în salate, fie sub formă de ceaiuri sau tincturi.


Studii efectuate de Centrul Medical al Universității din Maryland au arătat că lămâița (roinița sau melisa sau iarba stupilor) poate vindeca multe afecțiuni, inclusiv cele de tiroidă.

Eucaliptul,sub formă de ulei, are rolul de a decongestiona zona prin simpla ingerare a câtorva picături.

Podbalul (iarba morților), menta (izma), salvia, sarea și citronela (iarba lămâioasă sau lemongrass) sunt, de asemenea, benefice pentru centru gâtului.

Chakra a șasea, ochiul al treilea – AJNA

Este asociată intuiției, clarviziunii și glandei pineale (epifiza).

Când este blocată, ne lipsește imaginația și intuiția, iar aceasta duce la incapacitatea de a lua hotărâri și la auto-dezamăgire. 

În plan fizic, blocajele la acest nivel pot duce la probleme de ochi sau/și de urechi, dureri de cap, migrene, insomnie și chiar ca coșmaruri.

Menta, iasomia și silurul (Euphrasia stricta sau floarea ochiului) sunt plante care ajută la deschiderea celui de-al treilea ochi.

Silurul ne ajută să onorăm lecțiile pe care le primim din toate domeniile vieții, să vedem atât partea luminoasă cât și pe cea întunecată a întregului, fiind benefică în tratamentul problemelor oculare.


Când ochiul al treilea se deschide, apare tendința de a vedea totul, ceea ce poate duce la stări de confuzie și depresie.

Reînvierea emoțiilor ascunse și învățarea să avem încredere în amintirile noastre, sunt căile de recunoaștere ale darurilor intuitive cu care ne-am născut cu toții. Transformarea întunericului sufletesc și a tăcerii într-un loc al luminii și păcii, duce la rafinarea percepțiilor subtile.


Menta și-a dovedit utilitatea în tratamentul depresiilor, migrenelor și a problemelor de memorie. De asemenea, asigură conexiunea dintre minte și corp.

Ienupărul, pelinul, macul, rozmarinul, lavanda și semințele de mac ajută la energizarea și vindecarea dezechilibrelor apărute la nivelul centrului celui de-al treilea ochi.

A șaptea chakră, a coroanei – SAHASRARA

Este localizată în creștetul capului.
Ne conectează la energia divină universală. 
Este asociată înțelepciunii, iluminării și transcendenței.

Când este curată și se deschide, vom simți uniunea cu divinitatea și cu iubirea cosmică, iar frecvența noastră unică se acordează orchestrei Universului.

Când centrul este blocat sau închis, suntem deconectați spiritual, trăind fără un scop sau țel în viață. 

În plan fizic pot apare depresiile, dezechilibre ale sistemului nervos, migrene, amnezii (pierderi de memorie), deficit de atenție (ADD), dislexie (incapacitatea de a citi corect), iar în cazuri extreme, paranoia sau alte afecțiuni mentale.

Florile de lavandă și lotus ajută la deschiderea centrului coroanei.

Lavanda ne conectează zilnic la energia și înțelepciunea divină, fiind un real ajutor în exercițiile de meditație. 


Lavanda ajută la deschiderea acestei chakre, aliniindu-ne astfel la energia divină în fiecare zi a vieții noastre. De asemenea, ne ajută să avem încredere că ghidarea pe care o primim este de la cea mai înaltă sursă. Inhalând ulei esențial de lavandă înainte de exercițiile de relaxare, meditație sau yoga, sau adăugând câteva picături în apa din cadă, se poate ajunge la rafinarea abilităților revelatorii și de clarvedere.

În plus, lavanda este extraordinară pentru curățirea și sănătatea tuturor chakrelor.


Frunzele și tulpina de lotus sunt folosite mai mult în Japonia și China.

                                        *    *    *    *    *     *    *

Putem utiliza plantele fie administrate intern sub formă de prafuri sau ceaiuri, sau extern sub formă de băi sau aromoterapie. Indiferent de forma de utilizare, le putem mări beneficiile conectându-ne conștient la vibrațiile lor.


Acordă-ți câteva minute pentru relaxare, aprinde o lumânare și concentrează-te pe respirație. Creează în mintea ta imaginea rădăcinii plantei, reamintește-ți mirosul ei și ascultă-i înțelepciunea. Mulțumește pentru toate darurile care ți se vor revela în următoarele zile și onorează energiile plantelor care lucrează pentru ca tu să duci o viață echilibrată și în armonie cu toate creațiile.

Eu îți mulțumesc ție pentru zăbavă și lectură.
Binețe, cititorule!
dr. Edith Kadar
(traducere și adaptare)
Arad, 27 septembrie, 2014

Sursa:

*    *    *    *    *    *    *

Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar.
Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației.  (http://vibratiavindecarii.blogspot.com/2016/05/vindecarea-celor-sapte-chakre-cu.html)

Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...