Nu trebuie să schimbăm lumea; trebuie doar să ne schimbăm pe noi.
Şi vom constata cu surprindere că cei din jurul nostru se schimbă împreună cu noi.
Sunt răspunzătoare pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce crezi tu că ai înțeles
* * * * * * *
E ușor a spune că știi ce e femeia. E și mai ușor să faci presupuneri și să te lansezi în teorii ce cuprind noțiuni auzite sau/și împrumutate de la poeți, artiști, sau din presa scrisă, văzută și vorbită.
Dar, dincolo de definițiile enunțate din automatism, spune-mi, te rog, ce este FEMEIA și ce înțelegi tu prin FEMINITATE?
Unii se vor grăbi să spună că nu există așa ceva, sau că există doar în filme. Desigur, au dreptate în măsura în care nici ei nu există.
Alții vor spune că e sexul frumos care are rolul să facă viața și traiul frumoase și să aducă o notă de... frumusețe în existența cotidiană. Îhî, fascinant; stai, că am adormit de plictiseală.
Altcineva? Mai sunt păreri?
Bine, bine, nu vociferați! Nu-s eu mai deșteaptă, dar am trăit și auzit multe din cele ce urmează.
Încep prin a spune ce nu e.
Femeia nu este ființa dotată cu sâni și fund mișto în tinerețe, special să ațâțe bărbații și care, în timp, se transformă - așa cum se spune cu mare „dragoste” și „respect” - în băbăciune.
Femeia nu este o persoană menită să facă totul în casă, în timp ce tu stai cu băieții la o bere, că, deh, ești obosit de la atâta muncă.
Femeia nu este servitoarea soților și nici a copiilor!
Menirea ei nu este să facă toate treburile în casă, să facă cumpărăturile, că tu ești prea ocupat, să meargă la serviciu cu normă întreagă, apoi să vină acasă, să gătească, să facă lecțiile cu copiii, să facă curățenie, iar apoi, când spune că e prea obosită pentru dorințele partenerului să primească un „da' ce naiba ai făcut toată ziua?... nu mai ești aceeași ca în tinerețe!...”
A fi femeie implică FEMINITATE.
Dar să știi că:
- sânii, fundul și formele apetisante nu îți dau feminitatea, ci îți asigură doar un ambalaj atrăgător;
- părul coafat, unghiile geluite, hainele de firmă, pantofii și poșetele din piele fină, precum și alte accesorii ultimul răcnet nu te fac femeie, ci îți creează iluzia că ai fi feminină.
- menstruația nu te face nici femeie, nici feminină, ci doar îți dă posibilitatea de a deveni mamă;
- menopauza nu înseamnă sfârșitul feminității; din contră, înseamnă continuarea și celebrarea ei din alt stadiu, de la alt nivel de înțelegere și înțelepciune;
- femeia nu este doar o simplă gaură atașată unui corp, așa cum nici bărbatul nu este doar o prelungire inutilă a organului său sexual, în ciuda folclorului manelist.
FEMINITATEA este ceva ce vine din interior; este ca o credință în calitățile cu care FEMEIA a fost înzestrată, și, deci, nu are nimic a face cu forma, ci constituie fondul.
FEMINITATEA celebrează intuiția, empatia, liniștea conștientizării de sine.
Dacă masculinitatea aduce acțiune, forță fizică, dinamism și determinare, feminitatea este „combustibilul” care pune aceste calități în mișcare și le întreține buna funcționare.
A fi FEMEIE presupune înțelepciune, diplomație, o intuiție extraordinară, o capacitate mare de a empatiza cu ceilalți și de a prevedea rezultatul tuturor hotărârilor luate.
A fi FEMEIE înseamnă să știi când să taci și când să vorbești, dar, mai ales să știi ce și când să spui.
A fi FEMEIE înseamnă să știi să iubești necondiționat, să știi când și cât să stai deoparte, și când să intervii.
A fi FEMEIE înseamnă să împletești un cuib al dragostei, liniștii, armoniei și siguranței, unde partenerul și copiii să se simtă în largul lor, fără încorsetarea condiționărilor permanente.
A fi FEMEIE înseamnă să vezi și să simți neputința și frica în ochii celorlalți, și să ajuți tacit, fără să faci pe cineva să se simtă umilit(ă), pus(ă) la colț, călcat(ă) în picioare sau arătat(ă) cu degetul.
A fi FEMEIE înseamnă să știi și să poți jongla cu toate aspectele tale astfel încât toată lumea să se simtă bine, mai ales tu.
Să știi să te joci cu copiii tăi, să glumești, să îi ajuți, să nu îi condiționezi, să le fii un sprijin în viață. Iubește-i, protejează-i și arată-le în fiecare zi cât de importanți sunt pentru tine.
Adică să fii MAMĂ!
Să știi să fii alături de soț sau partener în orice situație; să nu condiționezi, să nu proiectezi pe el imagini ireale și să nu ai așteptări imposibile. Să înțelegi că el este bărbat și că nu va putea face niciodată ceea ce faci tu ca femeie. Nu îi mai cere să fie cum crezi tu că ar trebui să fie pentru ca tu să fii fericită; îl faci pe el nefericit, iar asta nu este iubire. Nu-l refuza tot timpul și nu-l neglija. Spune-i în fiecare zi că îl iubești, iar dacă nu simți asta, ce mai cauți alături de el?
Fii SOȚIE și PARTENERĂ!
Învață să fii o FIICĂ iubitoare, dar nu îți neglija copiii și soțul pentru a-ți îngriji părinții. Noua ta familie este cea întemeiată la căsătorie.
Învață să fii o SORĂ pe care frații tăi se pot baza; dar nu te sacrifica pentru ei, alta ți-e familia.
Fii o COLEGĂ; VECINĂ; CUNOȘTINȚĂ bună; nu bârfi, nu condiționa, că nu ești deținătoarea adevărului universal. Acelea sunt frustrări care te acresc și nu te fac feminină, din contră, doar o comentatoare nemulțumită în veșnicia frustrării.
Învață să te adaptezi la nou, și să ții pasul cu lumea modernă; altfel se va crea o prăpastie între nou și tine, care vei rămâne având alături doar nălucile trecutului.
Fii PRIETENĂ loială și, mai ales, fii prietenă cu tine!
- Ai grijă de tine din toate punctele de vedere: fizic, psihic, mental, energetic, spiritual.
- Fă zilnic mișcare pentru ca energia din corpul tău să nu se blocheze în curgerea ei.
- Mănâncă la ore regulate și odihnește-te atât cât simți și știi că are nevoie corpul tău.
- Aranjează-te pentru că așa vrei, așa simți și așa te simți împlinită, nu pentru că așa spun alții.
- Iubește-te și acceptă-te așa cum ești și nu mai încerca să fii o copie ieftină a vreunui curent trâmbițat la televizor. Asumarea de sine se simte în manifestarea ta exterioară.
- Fă cu mare drag și pasiune tot ce faci. Altfel, totul devine forțat, la fel ca și feminitatea care se va goli de fond, de semnificație și va fi „cârpită” cu forma, cu iluzia.
A fi FEMEIE înseamnă să crezi în tine în fiecare secundă a vieții tale, indiferent de părerea celorlalți; să fii un exemplu de hotărâre, determinare, și să ai ambiția de a deveni o variantă mai bună, mai optimă a ta.
A fi FEMEIE înseamnă să ai opinii clare fără să vrei să impresionezi, să știi să ajuți fără să critici, să știi să sprijini fără să reproșezi, să știi să întinzi o mână discret, fără a aștepta elogii și mulțumiri.
Nu aspectul fizic te face femeie!
Nu menstruația te face femeie!
Nu un bărbat te face femeie!
Nu o anumită vârstă te face femeie!
FEMINITATEA este o stare ce ar trebui să existe în fiecare femeie. La fel și IUBIREA, ce ar trebui să existe în noi și nu este o persoană.
Când vei ști să ajungi și să recunoști starea de FEMINITATE, vei ști cu siguranță că ești FEMEIE, indiferent de aspect și de părerea celorlalți.
Până atunci vei fi doar un om care pretinde că joacă rolul de femeie.
Fă-ți timp, explorează-te și găsește FEMINITATEA din tine. Nu-ți mai pierde vremea să-ți aranjezi forma și să o întreții; vei fi ca o casă întreținută pe dinafară, dar dărăpănată în interior.
Nu forma îți dă feminitatea ci FEMINITATEA îți cizelează forma.
Și nu mai fi disperată că ești singură. Nu un bărbat te împlinește, și categoric nu el te face FEMEIE.
TU te faci FEMEIE pentru că așa vrei, așa simți, și abia după aceea va apare cel potrivit pentru tine.
Nu un partener te împlinește, ci tu o faci. Abia după aceea dispar așteptările și apar liniștea și armonia în cuplu.
A fi femeie nu înseamnă a fi plină de forme și golită de fond, de feminitate.
Formele corpului și aspectul fizic nu te transformă automat într-o femeie.
Feminitatea nu ține de exterior ci de ceea ce vine din interiorul tău.
Este ceea ce rămâne după ce dai la o parte superficialitatea și gălăgia societății, te dezbraci de hainele iluziilor și îți asumi „nudul” originalului, al veritabilului, al naturaleții.
A arăta a femeie poate oricine, dar a fi înzestrată cu FEMINITATE și a fi FEMEIE e apanajul celor speciale.
LA MULȚI ANI, FEMEIE!
P.S. De data asta te invit nu numai să asculți muzica, ci să și vizionezi clipul pe care l-am realizat cu ocazia zilei FEMEII.
Binețe, dragă cititor!
dr. Edith Kadar
Arad, 08 martie 2016
* * * * * * *
Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar.
Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației.
Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.