vineri, 7 mai 2021

CÂND ÎNCETEZI SĂ TE IUBEȘTI, TOATE RELAȚIILE TALE DEVIN TOXICE

SCHIMBĂ-TE PE TINE IAR LUMEA TA SE VA SCHIMBA 

 Nimeni nu va veni să te salveze sau să te schimbe. 
Viața ta este rezultatul deciziilor tale. 
Ești singurul răspunzător pentru ceea ce trăiești acum. 
 




Despre iubirea de sine s-a scris și s-a vorbit mult; și totuși, se știe prea puțin. 

Unii cred că nu e bine să te iubești că e semn de infatuare, fală și orgoliu. 
Nu, cum să te iubești, ai înnebunit? Cum să te apreciezi, să te respecți și să stabilești granițe sănătoase, ej nebun??? Mai bine lasă-te călcat în picioare de alții că, na, dacă nu te iubești măcar să cerșești toată viața iubirea și validarea celorlalți. Mai bine urăște-te pe tine (că, deh, nu e frumos să te iubești, că așa zic ăialalți), pune-te pe planul 853, repetă-ți în gând că tu nu meriți nimic decât să fii un cerșetor care se mulțumește cu firimituri de la alții, condamnă-i cu toată puterea care ți-a mai rămas pe cei care îndrăznesc să arate iubire și respect de sine, și urlă în gura mare pe facebook, instagram, twitter, etc., cât de perfectă este viața ta; și asta în timp ce eviți să postezi poze cu tine, nu cumva cineva să-ți miroase minciuna. 

Despre iubirea de sine nu ne învață nimeni. De ce? Pentru că nici părinții noștri (majoritatea lor) nu au fost învățați, nici părinții lor, etc. 
Cum poate un părinte să își învețe copiii ceva ce ei nu cunosc? 
Dacă părinții se urăsc pe ei înșiși, se neglijează și se sacrifică pentru alții, cum poate copilul să înțeleagă ce înseamnă iubirea, respectul de sine, pacea interioară și liniștea sufletească? 

Se spune că un copil abuzat în familie nu va înceta să își iubească părinții, ci va înceta să se iubească pe sine. De ce? Pentru că pentru copil etalonul sunt părinții: dacă ei își arată iubirea, copilul înflorește pentru că știe că mami și tati îl acceptă; dar dacă părinții nu își arată iubirea, copilul se va considera rău, obraznic (sau alte adjective spuse „cu iubire” de părinte) și că nu va merita nimic de la ei și de la viață. 

Un copil căruia i se spune în mod repetat că iubirea de sine este un păcat, că trebuie să îi iubească pe toți ceilalți și să se pună pe ultimul loc pentru că așa e viața, fie se va închide în el și se va feri de iubire, fie se va arunca în brațele primilor veniți pentru a primi aprobarea și validarea pe care el nu știe să și-o dea.

Un copil căruia nu i se spune despre iubirea de sine va deveni un adolescent și apoi un adult ce va încerca să acopere golurile din interior cu alcool, tutun, droguri, mâncare, sex, relații ocazionale, agresivitate verbală și fizică. Adică va deveni ca cei care l-a privat de iubire.

Un om care încetează să se iubească nu poate avea relații echilibrate, armonioase. De ce? Pentru că cei pe care îi întâlnesc sunt aleși în funcție de ce lipsuri are acel om: i-a lipsit intimitatea, va avea multiple relații, i-a lipsit afecțiunea, va avea multe dependențe, i-a lipsit valoarea în proprii ochi, va căuta să facă bani cu orice preț.

Când un om încetează să se iubească, toate relațiile din toate domeniile devin toxice. 

Mai multe despre acest subiect voi povesti vineri, 07.05.2021, de la ora 20.30 (ora României), într-un live transmis pe pagina mea de facebook și pe canalul meu YouTube. 

Te aștept cu drag!

Binețe, Om fain!

Edith Kadar
Arad, 07.05.2021





 *     *     *     *     *     *     * 

 Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar. 

 Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației. 

 Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să dai clic pe poză pentru a citi materialul. Mulțumesc.

RUTINA și SCHIMBAREA DE SINE

Pe măsură ce te trezești și lași schimbarea să-și facă treaba în viața ta iar tu nu te mai opui Universului, vei observa că fiecare z...