marți, 4 decembrie 2012

INTERACȚIUNEA ALIMENTELOR CU MEDICAMENTELE

Pot alimentele considerate sănătoase să ne facă rău?
Răspunsul este „DA”...dacă sunt combinate cu anumite medicamente.
Dacă vrei să fii informat, pentru tine sau pentru a-i ajuta pe cei din jur, te invit să citești materialul de mai jos, nu înainte de a porni muzica postată la sfârșit.
Lectură plăcută!

Ce poate fi dăunător sănătății la alimentele sănătoase cum sunt grapefruitul, lemnul dulce și varza creață?

În timp ce oricine poate beneficia de substanțele nutritive și de vitaminele lor, acestea pot afecta eficacitatea unor medicamente prescrise. Un studiu recent a arătat că sucul de grapefruit poate interacționa negativ cu mai multe medicamente decât s-a crezut anume cu peste 85 de tipuri, aflate pe piața farmaceutică, între acestea fiind Atorvastatinul (Sortis), Zocor (Simvastatin), Mevacor (Lovastatin), precum și anticoagulantul Plavix.


Numărul de medicamente existente pe piață, cu potențial de a produce efecte adverse serioase și, de multe ori, periculoase pentru viață în combinație cu grapefruitul, a crescut de la 17 la 43 în ultimii 4 ani”, a afirmat David Bailey, cercetător principal la institutul Lawson din Ontario, Canada.

Problemele apar datorită faptului că grapefruitul, la fel ca și pomelo, lămâia verde sau anumite tipuri de potocale, conțin un compus numit FURANOCUMARINĂ, ce blochează enzima CYP450 3A4, ce metabolizează substanțele chimice din medicamente, astfel încât și o cantitate mică de medicament poate deveni toxică pentru organism, putând duce la hemoragii gastro-intestinale, distrugerea rinichilor sau moarte subită. 
Cercetătorii sfătuiesc bolnavii să caute 3 caracteristici ce avertizează asupra interacțiunii nefaste cu grapefruitul : medicamente luate pe cale orală, cele care au o rată de absorbție lentă, și cele metabolizate cu CYP450.


Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a doar 200 de mililitri de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient. 
Oamenii de ştiinţă nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi de această problemă, însă afirmă că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani prezintă un risc mai mare, pentru că acestea consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente.

Cât timp cadrele medicale nu sunt conştiente că efectele secundare pe care le observă la pacienţi se datorează consumului de grapefruit, este foarte puţin probabil ca acestea să investigheze problema. Noi credem că majoritatea cadrelor medicale încă nu cunosc pe deplin interacţiunea dintre medicamente şi grapefruit”, scriu cercetătorii în articolul publicat în jurnalul ştiinţific. (Sursa: Los Angeles Times )

Dar, pe lângă grapefruit, mai sunt și alte alimente care pot da efecte neplăcute dacă sunt combinate cu medicamentele.

 1. VARZA CREAȚĂ și ANTICOAGULANTELE – leguminoasele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi varza creață, conopida, brocoli, dar și salata roșie, sunt pline de fibre, vitamine și alți nutrienți, inclusiv vitamina K, un important antioxidantce participă la fortifierea oaselor și a funcțiilor creierului. Problema? Are rol important în formarea cheagurilor de sânge. Dacă luați tratament anticoagulant, de subțiere a sângelui, un castron sănătos de salată poate contracara efectul medicamentelor.


 2. LACTATELE ȘI ANTIBIOTICELE – dacă sunteți sub tratament cu antibiotice pe bază de chinolone (Ciprofloxacin, Ofloxacin, Norfloxacin, Acid nalidixic sau Negram), evitați tot ceea ce conține un nivel crescut de calciu, care poate împiedica absorbția în corp a medicamentelor. Acest lucru se referă inclusiv la alte produse ce conțin lactate, cum ar fi dulciurile, ciocolata, etc. Chinolonele sunt utilizate, în special, la tratamentul infecțiilor reno-urinare și ale tractului respirator (pneumonie și bronșită).

 3. BRÂNZETURILE FRANȚUZEȘTI (MIROSITOARE ȘI CU MUCEGAI), MEZELURILE ȘI ANTIDEPRESIVELE 

   – dacă sunteți amatori de brânzeturi franțuzești, cunoscutele fromages, de mezeluri fine, cum ar fi salamurile, șunca, costița, dar și de vinuri roșii, sau bere, trebuie să știți că acestea conțin un aminoacid numit tiramină, ce poate interfera cu acțiunea medicamentelor antidepresive cu acțiune de inhibare a MAO (monoaminoxidaza).
  Aceste medicamente sunt Furazolidonul, Fenelzina, Tranilcipromina, Izocarboxazida.

  Tiramina este un aminoacid ce ajută la reglarea tensiunii arteriale și a glicemiei, și care se găsește în corp, în mod natural. Ea este descompusă, în corp, de monoaminoxidază (MAO), o enzimă aflată în creier, ficat și intestin.

  Cei care fac tratamente cu antidepresivele de mai sus, și consumă și alimentele enumerate, vor acumula în sânge un nivel foarte mare de tiramină, ceea ce va duce la creșterea necontrolată a tensiunii arteriale și a glicemiei (cu dureri de cap, grețuri, transpirații reci, tahicardie, pupile dilatate, cu risc crescut de hemoragie cerebrală și moarte – n.traducătorului)

 4. CAFEINA ȘI...O MULȚIME DE ALTE LUCRURI

  – cafeina interacționează cu un număr mare de medicamente. Dar, cel mai important, anumite medicamente interferează cu răspunsul corpului la cafeină.

  Antibioticele pe bază de chinolone (ciprofloxacinul, negram,etc) pot împiedica prelucrarea cafeinei în corp, ducând la intoxicație cafeinică, însoțită de tremurături, agitație și tahicardie. 
  Același efect îl pot avea tratamentele anti-astmatice, anti-anxioase sau de substituție cu estrogen.

  În plus, cafeina împiedică formarea de cheaguri, astfel încât la cei cu tratamente anticoagulante pot avea un sânge pea „subțiat”, apărând riscul de hemoragii.

 5. LEMNUL DULCE (LICORICE) ȘI MEDICAȚIA PENTRU INIMĂ 

   – se recomandă evitarea lemnului dulce (utilizat sub diferite forme, de la pulberi, ceai, tincturi, pastile) la cei care suferă de insuficiență cardiacă și folosesc ca tratament digoxinul, deoarece amplifică efectele secundare ale medicamentului cardiac (greață, diaree, vomă, tulburări de vedere, aritmii cardiace bloc atrio-ventricular). 

  De asemenea, lemnul dulce trebuie evitat și de cei care folosesc medicație pentru hipertensiune arterială pe bază de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (Captopril, Enalapril, Benazepril, Fosinopril), apărând riscul diminuării efectului terapeutic, precum și de scădere masivă a potasiului în sânge (de aceea trebuiesc administrate suplimente de potasiu).

  Lemnul dulce este bogat în estrogeni (hormoni feminini naturali), și este folosit la tulburările de menstruație, la combaterea efectelor menopauzei, dar și în tulburări digestive, probleme ale ficatului, reumatism sau tuse.
(traducere dr. Edith Kadar)


BIBLIOGRAFIE : 

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/27/food-medication-interactions-grapefruit_n_2199091.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false#slide=1810500

http://www.descopera.ro/dnews/10352408-pericolul-nestiut-un-singur-grapefruit-poate-sa-te-omoare
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

1.- Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar.
Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației.
Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.

2.- Comentariile anonime NU SE IAU ÎN CONSIDERARE începând din 09 decembrie 2013!!!
Nu te ascunde cu lașitate în spatele rândurilor anonime, ci asumă-ți responsabilitatea răspunsului pe care îl dai.
Tu ştii deja cu cine vorbeşti. Altfel eu aleg să nu îl iau în considerare.
Alege să nu fii un ANONIM în viaţă.

3.- Nu îmi trimite același mesaj de mai multe ori doar pentru că nu-l vezi publicat. Ele îmi vin pe mail și le public sau le răspund când pot. Dacă nu primești răspuns înseamnă că mi-ai pus o întrebare al cărei răspuns fie există deja, deci caută-l, fie este cuprins în material, deci caută-l. Nu sunt răspunzătoare că nu ai răbdare să citești.

Mulţumesc.