Foto: Katerine Katerine (Ecaterina Vasile, Brăila) |
A spune într-una „dacă ar fi atât de simplu”, sau „ușor de spus în teorie, dar greu de aplicat în practică...” nu te ajută, din contră, te blochează și mai mult.
De unde știi toate acestea dacă nici măcar nu ai încercat?
Nu poți spune că e greu să înoți, sau să conduci o mașină dacă nici nu îți trece prin minte să și practici.
Pentru a trece de la teorie la practică e nevoie, mai întâi, să vrei cu adevărat să o faci, nu doar să spui că vrei să o faci, dar... (și urmează înșiruirea justificărilor).
Altfel, rămâi în filmul din capul tău, acela în care doar altcineva poate, pentru altul e ușor, dar nu pentru tine.
Când derulezi la nesfârșit scenarii apocaliptice în capul tău, vei ajunge să crezi că așa este și realitatea.
Vei ajunge să îți crezi gândurile ca fiind reale.
Doar că, vezi tu, gândurile sunt gânduri, iar acțiunea, fapta, e cu totul altceva.
În mintea ta totul este greu, anevoios, plin de capcane, și nici nu-ți trece prin cap că realitatea e total diferită, doar să faci ceva, orice altceva decât doar să gândești.
„Dacă ar fi atât de simplu...”
De unde știi că nu e simplu? Pentru că ți-au spus-o alții care, la rândul lor, nu au încercat nimic?
De ce crezi că totul trebuie să fie complicat?
Și dacă totul e complicat în teorie, de ce n-ar putea fi simplu în practică?
„Ușor de spus...”, sau consacratul „ție ți-e ușor să vorbești...”
Să știi că nu toți îți vorbesc din teorie; s-ar putea să întâlnești și oameni care trec la practică și observă că nu e chiar atât de greu cum au gândit.
Până una-alta nu faci nimic din frică. E teama de a nu greși, de a nu eșua, de a nu te face de râs, de a nu (te) dezamăgi, etc.
Imaginează-ți că refuzi să faci orice din cauza acestor frici. Nu vei evolua, vei rămâne exact acolo, în locul pustiu al temerilor, și te vei blinda de clișee verbale ce vor fi ca un scut, gen: „pe mine să mă lași în pace, nu am chef să ies din comoditatea mea, mai vreau aici, unde e călduț. Ia de-aci un „ce știi tu...”, sau un „ușor de spus...”; și un bonus de ”dacă ar fi atât de simplu...”.
Dragă om al clișeelor teoretice, te rog să te gândești la un lucru: CINE EȘTI TU FĂRĂ SUFERINȚA TA?
CINE AI FI TU FĂRĂ PLÂNGEREA TA DE MILĂ?
CINE AI FI DACĂ NU AI MAI FI VICTIMĂ A VIEȚII ȘI A OAMENILOR?
Marianne Williamson a spus că „Cea mai mare frică a noastră nu este faptul că suntem inadecvaţi, ci faptul că suntem puternici peste măsură. Lumina noastră, şi nu întunericul din noi ne înspăimântă cel mai tare.”
Depinde doar de tine dacă alegi frica de a străluci, ca nu cumva lumina ta să-i deranjeze - Doamne ferește! - pe alții care dorm încă, sau bucuria de a sta în lumina asumării practicii.
„Și eu cum să fac asta” e un alt clișeu care arată că nu ai de gând să faci ceva, ci vrei să auzi păreri pe care să le combați cu: „nu!...nu-i așa!... la mine nu merge asta...” și finalizate apoteotic cu „ce știi tu?!... nimeni nu a suferit ca mine!...”. CLIȘEE VERBALE.
E posibil ca tu, cel care îți asumi propria viață și îți rezolvi problemele să crezi că acest articol e o exagerare, o ficțiune, și să fii convins că toți transformă teoria în practică le fel de ușor ca tine. Crede-mă, nu e nicio exagerare în cele scrise. Ceea ce pentru tine e simplu, pentru alții e foarte complicat și greu.
Cât te privește pe tine, om al clișeelor-scuze, s-ar putea ca orice sugestie practică, orice material cu soluții, orice cuvânt de îndrumare să fie considerat de tine un... clișeu pe care nu îl auzi pentru că... aștepți să facă altcineva în locul tău; aștepți pilula magică.
E posibil ca tu, cel care îți asumi propria viață și îți rezolvi problemele să crezi că acest articol e o exagerare, o ficțiune, și să fii convins că toți transformă teoria în practică le fel de ușor ca tine. Crede-mă, nu e nicio exagerare în cele scrise. Ceea ce pentru tine e simplu, pentru alții e foarte complicat și greu.
Cât te privește pe tine, om al clișeelor-scuze, s-ar putea ca orice sugestie practică, orice material cu soluții, orice cuvânt de îndrumare să fie considerat de tine un... clișeu pe care nu îl auzi pentru că... aștepți să facă altcineva în locul tău; aștepți pilula magică.
Dragă om, calea spre tine este anevoioasă, dar e grea doar pentru ego. Rezistența pe care o simți nu e a sufletului, ci a orgoliului și vanității tale.
Ca să treci de la teorie la practică e nevoie să vrei cu adevărat, nu doar să afirmi la nesfârșit că vrei, iar apoi să servești oricui clișeele tale verbale.
Până ce nu vei căuta, nu poți găsi nimic.
Iar până ce nu știi ce să cauți, vei rămâne în nemișcare și în starea de victimă, plângându-te că oamenii ca mine nu te ajută, ci îți vorbesc urât.
Atât timp cât ți-e bine acolo, în suferință, vei avea pretenția ca ea, suferința, partenera vieții tale, să fie respectată de ceilalți.
Vei vrea ca toți să-ți vorbească frumos, să te mângâie, doar suferi, nu-i așa?!
Doar că, vezi tu, mai sunt oameni care au trecut pe acolo, care au făcut exact ca și tine, și care au primit șuturi dure când tot ce au vrut era ca alții să le plângă de milă. Au fost și ei măreți în rolul de victimă.
Sunt oamenii care s-au trezit aruncați de viață în mijlocul apelor învolburate, și nu au mai avut timp și energie să mai întrebe în dreapta și-n stânga ce să mai facă, sau să se plângă.
Sunt oamenii care și-au păstrat bruma de energie pentru a găsi singuri soluții, și a le aplica în practică.
Sunt supraviețuitorii propriului iad, cei care au rezistat demonilor, și chiar au făcut pace cu ei.
Sunt oameni care au făcut drumul de la Iad la Rai, și cunosc toate capcanele ego-ului, mândriei și falei suferinței.
Acești oameni nu te vor menaja, nu pentru că sunt insensibili, ci pentru că știu prin ceea ce treci, și știu că plânsul de milă nu ajută.
Ei sunt oamenii care te vor enerva, la început, pentru că nu îți respectă trufia suferinței. EI SUNT OAMENII CARE TE POT AJUTA!
Cum? Prin exemplul lor.
Dar până ce nu ești pregătit(ă) să ieși din „coconul” suferinței, până ce nu ești suficient de puternic(ă) să cauți si să găsești singur(ă) răspunsuri, vei sta acolo și vei arăta cu degetul spre toți cei care nu te respectă.
Doar că, vezi tu, rămânând în mocirlă, este cel mai clar semn că tu nu te respecți pe tine, de aceea cauți respectul și îl aștepți de la alții.
Doar că, vezi tu, rămânând în mocirlă, este cel mai clar semn că tu nu te respecți pe tine, de aceea cauți respectul și îl aștepți de la alții.
Dragă om, nu ești singurul care suferă, iar suferința ta nu te face atât de special încât toți oamenii să-ți cânte-n strună, să fie atenți doar la tine, să se neglijeze pe ei pentru a-ți spune clișee gen: „săracul de tine!... tu nu ai nicio vină... oamenii sunt răi... Dumnezeu te-a bătut...”, etc.
Doar când te saturi de suferință și de lamentări, vei căuta. Iar atunci te vei găsi pe tine, și vei deveni OM care își asumă responsabilitatea pentru ce este, ce face și ce simte. Nu mai repede.
Restul sunt clișee. Ieftine.
Crede-mă, am fost pe acolo.
Iar dacă eu am putut, cine ești tu să (zici că) nu poți?!
Binețe, Om asumat!
P.S. Dacă nu ai timp să citești, te invit să asculți lectura acestui text în materialul de mai jos, realizat cu ajutorul neprețuit al fiului meu, Yannis.
P.S. Dacă nu ai timp să citești, te invit să asculți lectura acestui text în materialul de mai jos, realizat cu ajutorul neprețuit al fiului meu, Yannis.
Edith Kadar
Arad, 18 august 2019
* * * * * * *
Toate drepturile de autor ale materialelor postate pe acest blog aparţin dr. Edith Kadar.
Orice articol poate fi distribuit cu condiția să se păstreze aspectul integral și un link vizibil spre pagina publicației.
Nici o schimbare în aspectul sau conținutul materialelor nu se poate face fără aprobarea autoarei.
Am fost fix acolo... si inca mai sunt... încă mi mai place sa ma tavalesc din cand in cand in mocirla suferinței și victimizarii mele (dupa cum vedeti inca sunt ale mele, ca deh... e greu sa te dai jos de pe tronul pe care te ai cocoțat, doar ai muncit atat sa l construiesti...deci mai am), dar intr o zi... cred ca sătulă până și eu de mine, asa in felul ala, m am uitat in sus... si am vazut cerul si nu era in mocirla, nici soarele, nici păsările, nici copacii, nici florile... nici macar eu... Atunci am realizat ca de fapt totul nu era nicăieri în alta parte decat în capul meu, în mine... Si am vazut ca indiferent de cat de acoperit de "mocirla" esti, merita! Merita sa te ridici, merita sa începi să te cureti...Merita sa începi să faci ceva sa iesi de acolo... si altfel decat acționând, nu se poate. Nu poate nimeni sa te scoată de niciunde mai ales daca tu nu vrei! Pt ca nu vrei, exact ca ti e bine acolo si ti e frica de frumosul din tine. L ai acoperit atât de mult cu noroi ca nu l mai cunosti, nu mai stii cum e...Dar merita sa te redescoperi, cu fiecare centimetru pe care l cureti esti mai aproape de tine si e bine!
RăspundețiȘtergereMultumesc pt articol si pt ca, desi nu v am vazut toate materialele:))), cele pe care le am vazut m au făcut sa inteleg lucruri pe care chiar daca le am mai auzit, nu le am inteles... dar cum sa auzi si cum sa înțelegi, cand ai urechile pline de noroi?
Foarte adevarat ,nu este suficient sa vrei ,e nevoie si de a lua decizia schimbari.In momentul in care am realizat ca eu pentru foarte multi ani am jucat rolul de victima siam ales sa stau in suferinta doar pentru pentru ca aveam nevoie de importanta, a fost acel moment ....wauu.... .Apoi m-am intrebat cine sunt eu fara acel comportament si am ramas uimita ca nu prea aveam idee de cine sunt .Cand am decis sa ma regasesc, viata mea a luat-o razna ,nu mai aveam controlul ,au disparut foarte multe persoane din viata mea fara nici o explicatie si uimirea cea mai mare a fost ca primi care au plecat au fost persoane care de ani de zile erau agresori mei .Iar acum le multumesc ,ca doar prin ei am reusit sa ajung aici.Nu stiu ce va mai fi ,dar odata ce incepi sa fi constient de viata ta ,e destul de greu sa nu contintinui,chiar de nu este confortabil.Mi-am asumat acest parcurs si il accept pentru binele meu ,pentru a ma intoarce la viata,la viata mea ,la ceea ce sunt eu cu adevarat.
RăspundețiȘtergereEdith,ati avut o idee magnifica. Vocea,intonatia,trairile,au priza mai mare la mine personal.Multumesc in numele meu Edith pentru tot. Cu drag.
RăspundețiȘtergereMulțumesc,recunoștință pentru tot ce faci
RăspundețiȘtergere